Opleiding zweminstructeur

Wil jij het verschil maken? Word dan zweminstructeur bij Laco.
Nederland is een land met veel water. Het is dus van groot belang dat kinderen de zwemtechniek goed onder de knie krijgen. Een zweminstructeur maakt hierin een groot verschil. Lijkt het jou leuk om kinderen zoiets belangrijks te leren? Lees dan snel verder en meld je aan.

Wat houdt de opleiding in?

De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Hierdoor ontwikkel je brede kennis en leer je door middel van verschillende zwemlesmethodes en moderne inzichten de kinderen de juiste zwemlestechnieken.

Een greep uit de opleidingsonderwerpen:

 • Didactiek van het lesgeven
 • Veiligheid tijdens de les
 • Methode leren zwemmen in oplopende waterdiepte
 • Plannen en organiseren van de zwemlessen
 • Communicatie met de ouders
 • Trainingsleer
 • Zwemdiploma C (mits nog niet behaald)

Baangarantie

Na het succesvol afronden van je opleiding zweminstructeur kun je direct aan de slag bij een van onze zwembaden. Zo kun je meteen het geleerde in de praktijk toepassen en kinderen ondersteunen met het behalen van hun zwemdiploma’s en zorgen voor een leven lang veilig zwemplezier. Er bestaat een mogelijkheid om gedurende de opleiding zweminstructeur werkzaamheden (bijvoorbeeld horeca/receptie) te verrichten.

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 16 jaar oud;
 • Je bent zwemvaardig;
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift;
 • Je kunt een geldige VOG overleggen.

Meeloopdag

Ben je geïnteresseerd in de opleiding zweminstructeur en wil je een keer meelopen om te ervaren hoe een werkdag eruitziet? Dat kan! Loop een aantal uren mee met een gecertificeerde zweminstructeur en proef aan het leukste beroep van Nederland. Natuurlijk kun je dan ook al je vragen stellen. Klik hier voor een Laco vestiging in de buurt.

Meer weten over de opleiding zweminstructeur?

Het is mogelijk om de opleiding te volgen in 10 lesdagen van 6 uur of 15 lesavonden van 4 uur. Daarnaast loop je tijdens de duur van de opleiding ook 90 uur stage. Voor de gemiddelde leerling betekent dit een studiebelasting van 5 tot 8 uur per week.
De stage-uren worden als volgt onderverdeeld:

  • 30 uur assisteren bij de zwemlessen
  • 20 uur zelfstandig lesgeven van delen van de zwemles
  • 40 uur zelfstandig lesgeven

De duur van de opleiding duurt circa 6-7 maanden.

Wanneer alle examenonderdelen positief beoordeeld zijn ontvang je het certificaat CE3 Instructeur Zwem ABC van de Nationale Raad Zwemveiligheid.
Dit certificaat is onderdeel van het Allround Diploma. Hiermee ben je bevoegd om zwemles te geven aan kinderen en volwassenen.

De veiligheid in zwembaden staat voorop bij het beroep van zweminstructeur. Daarom is een exameneis dat je op het moment van het afsluitende theorie-examen in het bezit bent van een geldig EHBO diploma (Oranje Kruis) en een geldig certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ van Reddingsbrigade Nederland). Mocht je deze nog niet in je bezit hebben, is het mogelijk om dit te behalen via ons.
De opleiding EHBO duurt 2 dagen van 8 uur. De opleiding ZRZ omvat een dag van 6 uur en een dag van 4 uur.

Aanmelden kan via het contactformulier aan de rechterzijde. Laat hier je naam, e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding jaarlijks in maart en oktober.
Kijk hier voor de actuele opleidingsagenda.

De kosten worden betaald door Laco.

Heb je een vraag over de opleiding?
We vertellen je er graag meer over

Je kunt ons bellen, appen of mailen